Cambril de l'església parroquial Santa Maria
Moià

Josep Morató i Sellés
    Caldria consolidar la llinda d'accés.
    Bisbat de Vic - Pl. Sta. Maria núm. 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Cambril de planta rectangular i teulada a dues vessants, situat darrere de l'església de Santa Maria. L'edifici, de dos pisos, té accés pel presbiteri. En ell es guarden moltes de les icones religioses de l'església, propietat del Bisbat de Vic. La majoria de les peces són barroques i n'hi ha alguna de qualitat artística. Els sostres estan pintats amb motius religiosos i vegetals, molt restaurats. Els vitralls de les finestres són moderns, dels anys 20; els originals es troben en unes condicions regulars en el magatzem que hi ha a l'Ajuntament.
    L'accés al segon pis es realitza per unes escales dobles, fetes amb pedra de la masia de la Gònima, amb dues baranes formades per cinc trams diferents, separats per muntants, dos d'ells presenten un pom de bronze al capdamunt i dues portes, també de ferro forjat, on destaca a la part central, el monograma coronat en una, el de MA (Maria) i a l'altre el de Jesús.

Durant la finalització de la capçalera de l'església parroquial els capitans, adjunts i els comissionats de la confraria de la Mare de Déu de la Misericòrdia van escollir al Sr. Morató per a la construcció del cambril. Per aquesta feina cobraria 1.250 lliures. Per realitzar aquesta comanda es van haver d'enderrocar les cases que hi havia al costat del Pont (la Volta) i amb les pedres es va construir el nou edifici.

Galobart i Soler, J (1993); L'Església de Moià i els seus constructors (1673-1749). Modilianum nº 8-9. pàg. 58-60. Juny-desembre. Moià.
    Homs i Forcada, A (2003); Inventari del Bisbat de Vic. Fitxa núm. BdV 0002874.00.