Cal Xusqueda
Gaià

  Bages
  Sector nord-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Pista asfaltada que surt prop de Galera uns 3 km fins casetes prop Matamala. Camí E i N uns 2 km
  449

  Coordenades:

  41.95001
  1.91604
  410158
  4644794
  Número de fitxa
  08090-129
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08089A005000490001UK
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada en una petita esplanada a la vall que forma el barranc o torrent del Vilaró. Consta d'un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més dos pisos) i té un cobert adossat a la part posterior que sobresurt per un costat. La casa és construïda en dues fases. Probablement a finals del segle XIX o començaments del XX, es va allargar cap al sud. Sembla que va ser també en aquest moment que les finestres es va uniformitzar, dotant-les amb emmarcaments de maó. Ara la façana principal és la de llevant, i presenta un petit portal rematat amb arc escarser i sèries de finestres a cada planta, disposades regularment. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. El cobert adossat, que devia correspondre a la pallissa, queda obert per la banda de migdia amb una interessant terrassa amb baranes de fusta. Al costat de ponent hi ha un altre petit cobert de pedra.

  També apareix escrita com a cal Susqueda
  Informació oral facilitada per Esteve Obradors Vilaró

  No coneixem notícies documentals sobre l'origen d'aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria ser obra del segle XIX. Segons informació oral, la va construir l'avi d'una família de Navàs, els Santmiquel. Era en terres del Vilaró (el mas principal de la zona) a qui la casa pagava un cens. Entorn del 1960 cal Xusqueda ja va quedar abandonada, i entorn de l'any 2000 la va comprar l'actual propietari, Esteve Obradors Vilaró, que la va rehabilitar.

  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 33.