Cal Xerric
Castellet i la Gornal

Des de les Masuques agafar el camí que porta a l’església de Sant Esteve

Eclecticisme
    Parts malmeses
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Xerric és una construcció formada per un volum central i un cos annexa a ponent. El cos principal és una edificació de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. Al frontis presenta una composició molt simètrica. A la planta baixa s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat amb porta de fusta i a nivell del primer pis un balcó central amb barana de ferro. Ambdues obertures estan flanquejades per dues finestres d’arc pla. A l’alçada de les golfes hi ha dues finestres centrals i una a cada lateral d’arc de mig punt. Antigament, damunt de les finestres centrals hi havia hagut un rellotge de sol, actualment desaparegut. La façana finalitza amb una cornisa amb ondulacions. Aquesta façana estava pintada de blanc amb les cantonades pintades en vermell imitant carreus de pedra ben escairats col·locats a mode de cadena cantonera. Tant a la banda de llevant con de ponent s’hi van adossar edificacions més reduïdes. L’espai de llevant estava ocupat amb el celler, el cup i la premsa i el volum de ponent com a magatzem i corrals. El cos de ponent conserva l’edificació en peus, construït la dècada de 1950-1960. Es tracta d’un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal que amb la façana de ponent del cos principal crea un petit pati tancat per una baluard amb la porta d’accés d’arc rebaixat. A la finca s’hi accedia per un portal delimitat per dos pilars finalitzats amb volta i decorats amb rajols vidrats en verd.

La família dels actuals propietaris comprar la finca junt amb la construcció al segle XX. Segons els hi consta, antigament era denominada Rubió. Durant la guerra civil el primer pis es va transformar en un hospital militar republicà per suboficials i alts càrrecs de comandament i la zona de les golfes com habitatge.