Cal Tuníc
Vilada

Camí de Vilarrasa. Davant de la Torreblanca
    al costat de l'entrada dels Bosc dels pins del Metge Soler des de la carretera.

Completament reformada.
    Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un mas amb les característiques similars als presents en l'entorn agrícola i disseminat del poble. La casa es troba ubicada al replà al sector més a l'est dels Clotassos, al límit amb el canvi de vessant on es troba el gruix del poble de Vilada i a l'entrada del Bosc dels pins del metge Soler. La casa està orientada al nord-est (sent de les poques del terme que mostren aquesta orientació). L'edifici original era de planta quadrada i amb alguns coberts annex al seu voltant. L'edifici es troba acomodat en un replà situat en el petit coll d'entrada al poble pel sector oest. La casa ha estat completament reformada i ampliada, no obstant això, encara és possible veure alguns elements de l'estructura original i paraments. Els murs estan bastits de pedra sense desbastar i amb grans rocs cantoners escairats. L'edifici original sembla que hauria estat l'habitual de planta baixa, pis i golfes. La coberta és a doble vessant amb el carener d'est a oest perpendicular a la façana principal de llevant.

La casa de cal Tuníc no diferencia molt en dimensions i característiques dels masos que al llarg del s. XVIII i inicis del XIX es van bastint al terme. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita la casa de "cal Tunich" com a propietat de Josep Canal veí d'Avià. No obstant això, possiblement sigui un mas anterior, doncs apareix força referenciat en documentació del XVIII i XIX. A mitjans del s. XIX relatiu a les finques rústiques presents al poble de Vilada, se cita la casa de cal Tuníc en una compravenda de l'any 1845 del mas Prat Gros, la qual confronta a orient amb terres de Ramon Comellas, cal Marquès, Ramon Prat i casa Berenguer. A migdia amb el mas Boixader, mas Prat i Camp del bosc, i a ponent amb casa i terres de Manel Casòliva, Josep del Prat Xic, cal Jordi, la Ferrera, la rectoria i cal Tuníc. La casa ha estat reformada als anys 10 del s. XXI. Botella MªR explica en el seu treball inèdit, "El ressorgiment d'un poble" que l'any 1813 neix a cal Tuníc en Josep Soler Massana, primer membre de la nissaga de metges Soler i avi d'Àngel Soler i Daniel (1891).

BOTELLA MR, El ressorgiment d'un poble. Treball presentat al Premi Literari Aurora Bertrana, Vilada, 2017. No publicat.
    Cadastre de l'Ajuntament de Vilada de l'any 1766. Arxiu Municipal de Vilada.