Cal Rajoler, antic cal Josep Silvestre
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Solell de la Barraca
  265

  Coordenades:

  41.62645
  1.83613
  403049
  4608957
  Número de fitxa
  08053 - 125
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  L'abandonament de la finca, la manca de manteniment i l'espoli està produint una indefugible agonia a la casa i a tots els seus valors patrimonials.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A014000090000OH
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Casa de pagès situada als peus del camí del Solell de la Barraca, entre cal Pi i el mas Blanc. Malauradament, la vegetació cobreix moltes de les estructures i edificis d'aquesta finca, que tot i el seu estat de conservació aparent s'entreveu una gran propietat destinada a la producció, sobretot de vi i oli. No en va, destaca el trull, del que només es conserva la mola, i la tina.
  El cos principal és de planta rectangular i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta, de teules àrabs, només es conserva parcialment; amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada al sud-est. Els paraments són de paredat i, tot i que s'ha perdut en gran part, estaven arrebossats. Les obertures estan emmarcades amb carreus ben escairats. La planta baixa del cos més meridional està excavat a la roca i conserva una menjadora. L'escala d'accés als pisos superiors es troba en el cos més septentrional, on s'observa una porta d'accés. La vegetació cobreix totalment una segona porta d'accés, en el cos meridional.

  Se l'anomena així ja que eren propietaris d'un forn d'obra al camí de la Calcina, a tocar de la carretera de Montserrat. També se la coneix pel nom de cal Josep Silvestre. Cal destacar la presència de dues grans basses just per sobre del camí. Tenia un trull del qual només en queda la mola.

  El Solell de la Barraca és un veïnat de cases disseminades, sota mateix dels primers contraforts de la serra de Montserrat. També anomenat Solell del Barraquer, les seves cases són el Piteuet, ca la Roseta, cal Tomàs, cal Barraquer, casa del Pi, cal Josep o cal Rajoler, que està enrunada, el mas Blanc i cal Simon de la Calcina. L'any 1843 aquest indret es coneixia amb el nom del "Solei del Barraqué" i l'any 1920 s'anomenava oficialment "Soley de la Barraca".

  PUIGDELLÍVOL, Marcel·lí (2015). El molí de Cal Rajoler; dins El Brogit, Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 397, febrer de 2015, pp.11
  http://toponimsdecastellbell.blogspot.com.es/2015/04/cal-rajoler.html?q…