Cal Po Guardiola de Berguedà

  Berguedà
  Al costat del Riutort
  Pista del molí de l'espelt a Gavarrós. Seguir uns 3 Km i en un revolt a l'altre costat del riu
  921,4

  Coordenades:

  42.25761
  1.92551
  411373
  4678938
  08099-152
  Patrimoni immoble
  Jaciment arqueològic
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Cobert de vegetació i de runa.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08098A00400021
  Pere Cascante i Torrella

  Restes d'una antiga casa i la seva pallissa annexa situades en una petita esplanada a l'esquerra del torrent de Gavarrós i en un indret que queda delimitat per la serra del Pany. Les restes de les edificacions, avui en un estat avançat de ruïna, estan compostes per la casa de "Cal Po" i els coberts annexos. La casa és de planta quadrada, orientada a migdia i d'estructura simple de dues habitacions amb aparell de pedra mal treballada i escairada, unida amb argamassa de calç. Únicament té en pedra picada les cantonades. La paret nord conserva encara alguna resta del mur tester. Annex a la casa hi han restes de coberts de planta quadrada i amb un aparell molt irregular de maçoneria. La casa està en una zona de prats molt propera al llit del riu i del que en desviaven l'aigua per regar els horts. Està coberta de runa i vegetació i amagada a la part sud-est del camp.

  Sembla correspondre a les ruïnes d'una casa de petites dimensions de planta quadrada i composta de planta baixa i potser un primer pis

  De la casa no en tenim gaires referències documentals. Sabem que al 1759 ja existia la casa de cal Po a través del fons cadastral conservat a l'arxiu de Guardiola. En aquest moment pertanyia a la casa de l'Estret. Al document de 1856 i conservat en un full solt de l'arxiu municipal de Guardiola de Berguedà ni tant sols surt referenciada entenent que era una masoveria o una casa de petites dimensions que va ser abandonada al cap de poc.

  Cadastre de Brocà 1756. AMGB. Full solt. Enumeració de les cases de Brocà