Cal Pasqual
La Torre de Claramunt

La Torre Baixa (Cal Pasqual. La Torre Baixa, 08789 La Torre de Claramunt)
    Al carrerTorre Baixa, prendre un caminet a la dreta que en zizag i puja darrera de Cal Roda.

Raquel Valdenebro Manrique

Edifici de planta rectangular format per dos cossos annexes de planta baixa, primer pis i golfes, que s'aixequen a diferent alçada, aprofitant el desnivell del terreny. Tots dos cossos es troben units en línia formant una planta rectangular, i es cobreixen amb dues teulades independents. Totes dues teulades són a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. El material de construcció emprat és la pedra unida amb morter, que forma un paredat comú, arrebossat exteriorment amb ciment. Les façanes principals i la façana de llevant es troben pintades en color blanc, mentre que a les altres es pot veure directament l'arrebossat. Tot el conjunt es troba envoltat per un mur perimetral que crean un pati interior i protegeix l'accés a la casa. La porta d'entrada al mur s'obre al nord. Es tracta d'una porta rectangualr senzilla, protegida per un petit teuladet inclinat. Aquesta porta es troba precedida per una era on es localitza un cobert amb teulada inclinada destinat a acollir estris agrícoles i palla. La façana principal de la casa es troba encarada a llevant i s'obre a nivell de planta baixa amb portal adovellat, amb un dels brancals parcialment tallat durant una reforma de la casa. A nivell de golfes destaquen finestres i finestrons de diferent mida. El cos inferior compta a nivell de primer pis amb dos balcons, i una terrassa rectangular situada a l'extrem S-E de la façana, just a sobre del porxo que precedeix el portal d'accés, i a la qual s'accedeix des de la porta balconera del primer pis. Aquesta terrassa, protegida per una reixa metàl·lica senzilla, es recolza sobre els dos pilars del porxo. La façana de migdia s'obre a nivell de primer pis amb una galeria interior oberta amb un seguit de quatre arcades de mig punt, que es recolzen sobre petits àbacs de maó que recauen sobre pilars rectangulars. La galeria compta amb una barana enreixada feta amb maons. A nivell de golfes s'aprecia una finestra rectangular. A excepció de la galeria i el portal principal, totes les obertures són adintellades, sense cap decoració afegida.

A l'era exterior de Cal Pasqual, al turonet del costat i a l'interior dels corrals van ser localitzades algunes sitges de difícil datació. (fitxa 14)

Cal Pasqual es correspon amb l'antic Mas Vidal d'orígens medievals. La família conserva documentació de la casa que es remunta al 1325. A través de diferents matrimonis la família Vidal va canviar el cognom per Pasqual, canviant també el nom de a casa. A partir del segle XIX el cognom de la família propietària va tornar a canviar i actuament és propietat de la família Bargalló. Amb tot, aquest darrer canvi de cognom no ha afectat al nom popular de la casa, que continua sent coneguda com Can Pasqual. Els propietaris del mas Vidal ho foren també del molí fariner i draper del Mas Vidal, situat a l'indret que avui ocupa la fàbrica de Cal Roda. El rec major, o sèquia gran, procedent de la Bassa de Capellades, entrava al terme de la Torre de Claramunt, pel costat del camí ral, entre els barris de la Bòfia i de la Font de la Reina i feia possible l'existència d'un grup de molins al costat del mas Vidal, disposats a l'entorn de la casa de pagès.. En aquest lloc, l'any 1438, Artal de Claramunt, escripturà un molí a favor de Joan Martí, i el 1561, Joan de Claramunt, atorgà el molí del mas Vidal a Joan Molner, de la Pobla de Claramunt. El 1506, Ramon Claramunt concedí l'establiment d'un molí draper a Pere Pascual, els descendents del qual el tindrien fins el segle XVIII. Al final d'aquest segle el molí fou transformat de draper en paperer. RIBA GABARRÓ (1988: 312) La construcció actual de Cal Roda es correspon a la segona meitat del segle XIX (1860) per encàrrec de Pau Vidal. La casa situada a tocar de Cal Roda (C/Torre Baixa, 15) continua sent propietat de la casa de Cal Pasqual, i era coneguda amb el nom de Cal Moliné. Arquitectònicament, Cal Pasqual és una construcció aixecada íntegrament a començaments del segle XX, sobre el que devien ser les restes de l'antic mas Vidal i Cal Pasqual.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319. IPIC. Núm. 30