Cal Ovelleta
Avià

Cal Ovelleta 08610 AVIÀ. Zona Molí del Castell.
    Al costat de la carretera de Berga a Solsona i a prop del Polígon Industrial de La Valldàn.

María del Agua Cortés Elía

Cal Ovelleta s'aixeca al peu de l'antic camí Ral de Berga a Cardona i envoltada de camps de conreu. És una petita masia d'aire molt modest, de tres pisos amb coberta a dues vessants i el carener perpendicular a la façana que s'obre a migdia. L'estructura forma dues crugies marcades per dos murs a l'interior i que desplacen la porta principal al costat dret. Això també ha marcat una simetria a la façana, trencada al engrandir una finestra a cada pis. Els murs són de pedra i les cantoneres i finestres de maó. Fa pocs anys s'afegí un cos al costat est fet de maó.

La casa ha estat rehabilitada i resta poc de l'antiga casa ja que s'ha modificat considerablement l'aspecte exterior.

La documentació més antiga és la que proporciona el "Registro de casas de campo" de 1856, en que la casa era propietat de Domingo Torrabadella de Casserres.

"Registro de casas de campo" de 1856 (Arxiu Comarcal de Berga).