Cal Lleganya
Els Prats de Rei

Raval de Sant Joan, 19
    Al nucli urbà dela vila, al costat de la capella de Sant Joan

Jordina Sales Carbonell

La casa de cal Lleganya és una edificació urbana d'estil modernista sobri que ocupa una parcel·la de planta rectangular. Disposa de planta baixa, dos pisos i golfes. La façana mostra una obra a base de blocs de pedra escairats de mida mitjana, mentre que les obertures i els laterals i coronament de la façana estan emmarcats per filades de totxos. El coronament acaba amb una línia corba i sinuosa decorada amb motllures i amb sengles esferes de pedra a cada extrem. A la part més alta de la façana, un medalló ovoide, també format per totxos en fila, té inscrit l'any 1927. La casa té tres portes a la planta baixa, un balcó corregut amb tres sortides al primer pis, i tres balcons més al segon pis, tot plegat conferint una notable simetria a l'edifici. Totes les obertures estan acabades amb un arc ultrarebaixat.
    Un dels seus elements patrimonials més valuosos i destacables són les baranes dels balcons, fetes amb ferro forjat. La barana del balcó corregut del primer pis mostra decoració amb flors de quatre pètals alternada en els barrots helicoïdals, mentre que a ambdós extrems d'aquesta barana, a la part de la base on els barrots s'eixamplen cap a l'exterior de l'edifici, s'emplacen motius vegetals i florals més vistosos i treballats.

Cal Lleganya s'ubica en un dels antics ravals medievals de la vila, just al costat de la capella de Sant Joan d'origen medieval, als peus d'un dels antics camins d'entrada al nucli urbà. Segons consta en una inscripció de la façana, aquesta casa d'estil modernista molt sobri que ocupa actualment el solar va ser construïda l'any 1927, i en lloc hi havia hagut anteriorment una casa més antiga.