Cal Jordi
Gaià

Carrer Gramulà, 18. Galera
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 1 carretera de Galera (BV-4402).

Amb la remodelació ha perdut la fesomia tradicional
    Jordi Piñero Subirana

Casa que forma part del raval de Galera. Pel costat esquerre es situa entre mitgeres, mentre que al costat dret queda lliure, en el punt on el carrer Gramulà forma una petita placeta. La casa té una façana alineada al carrer Gramulà i una altra a la placeta, on hi ha el portal. Es tracta d'una casa pagesa d'estil popular que ha estat força remodelada en els darrers anys, de manera que en bona part la tipologia tradicional ha quedat desdibuixada. Incialment tenia el mateix propietari que cal Felip i cal Cristinu. La casa conserva els volums i l'estructura originàries, sobretot a la planta baixa, però les façanes s'han arrebossat de nou i les obertures s'han refet. A la part baixa conserva visible part del mur de pedra originari així com un portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra. Té inscrita la data de 1803.

Aquesta casa, com la resta de Galera, s'originà a partir d'un establiment en terres del baró de Vilagaià, que va impulsar el nucli pagès de Galera al final del segle XVIII. Segons dades del Cadastre i del Registre de la Propietat recopilades per Ramon M. Vila, el solar d'aquesta casa es va establir l'any 1774. Inicialment era la mateixa que cal Felip. El titular era Marc Verdaguer, que pagava un cens de 4 Reals. La casa es va construir el 1803, i poc després la part nord es va segregar, donant lloc a cal Cristinu, que dóna al carrer Major. El 1851 hi consta Pere Antoni Verdaguer, i el 1853 Antoni i Jaume Freixa, Antoni Freixa i Josep Freixa.

BADIA, Josep M (1987). "Gaià", Història del Bages, Vol. I, Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 286, 288.
    BADIA, Josep M; PARERA, Elisabeth i altres (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 72-75, 86, 88, 198-199.
    VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)