Cal Gepus
Sant Bartomeu del Grau

nucli urbà

Edifici rehabilitat recentment
    si - IPA, 1
    Josep Pujades i Cavalleria

Edifici de planta baixa + 1 planta sota teulada. Murs de pedres irregulars; actualment les pedres la façana estan rejuntades amb ciment; la cantonada de l'angle SE està diferenciada del mur amb pedres més grosses. Coberta a doble vessant (E-W); es va fer nova en ell moment de rehabilitar l'edifici. La façana principal presenta un inflexió a la part central. A la planta baixa hi ha una finestra oberta recentment i una porta modificada per adaptar-la com a accés al garatge; es van construir amb pedra del mateix tipus de la que hi ha a les finestres de la primera planta, calcària de Sant Bartomeu del Grau. Anteriorment, a la porta hi havia una llinda que es va trencar durant la rehabilitació. A la primera planta hi ha dues finestres amb els elements de pedra (brancals, ampits i llindes). A la finestra de l'esquerra de la façana hi ha la inscripció "1773" emmarcant una creu.

Sembla ser que antigament l'edifici estava format per dues cases independents. El punt de contacte entre les dues era el lloc on hi ha la inflexió de la façana; per tradició oral dels propietaris de l'edifici, s'afirma que la casa del costat nord era més antiga, d'inicis del segle XVIII, però aquesta dada no es pot constatar.

Edifici construït a finals del segle XVIII. No es coneix documentació escrita. Formava part del nucli original format al costat del camí.