Cal Geperut
Gaià

Sector proper al nucli de Gaià, vora el camí de Sant Esteve de Vilaramó
    Ctra. BV-4401, al km. 3,7,cami direcció Genescà i continuar N-E uns 1.200 m, i camí N uns 800 m

Recentment rehabilitada
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada prop d'un torrent que desemboca a la riera de Gaià. Es tracta d'una edificació de planta més o menys quadrada amb un cobert adossat a la dreta i una altre de més petit a l'esquerra. Disposa de planta baixa més dos pisos. La casa ha estat bastida en diverses fases. El nucli originari és al centre. Després es va ampliar per darrera, cap a l'esquerra i, finalment, l'actual propietari hi va construir el cos adossat a la dreta, que consta d'una terrassa coberta, feta amb pedra tot imitant l'estil tradicional. Per tant, la distribució de la casa és força irregular. La façana principal, encarada a migdia, té el portal a un costat i tres obertures a la primera planta, dues de les quals s'han transformat en balcons. Al segon pis s'hi ha obert un ampli finestral. La llinda de fusta del cobert de la dreta, que conserva una creu gravada, originàriament es trobava a l'entrada de la casa. La resta de façanes pràcticament no té obertures, i les que hi ha són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. La casa ha conservat exteriorment les característiques constructives tradicionals.

Inscripció en una llinda que hi havia a la façana davantera: 1714
    Inscripció en una llinda encastada a la façana posterior: 1779
    Informació oral facilitada per Lluís Canudas

No coneixem notícies gaire antigues d'aquesta casa. Les dues inscripcions en llindes que s'hi conserven semblarien indicar que fou construïda al segle XVIII, cosa que lliga amb l'aspecte i les característiques de la construcció, sense que es pugui descartar un origen anterior. L'any 1883 cal Geperut consta en el Registre de la Riquesa com una de les tres masoveries de Vilaró, junt amb cal Vinyavella i Termallarga. El propietari del Vilaró, que s'havia consolidat com un dels masos grans del terme de Gaià, era Miquel Vilaseca. Al llarg del segle XX cal Geperut va continuar sent una masoveria, i els últims masovers eren els actuals propietaris de l'Oliva. El 1985 Lluís Canudas va comprar la casa a Núria i Montserrat Bars Serra, de Barcelona. L'actual propietari l'ha rehabilitada conservant el seu aspecte tradicional.

BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 83.