Cal Geperut
Gaià

  Bages
  Sector proper al nucli de Gaià, vora el camí de Sant Esteve de Vilaramó
  Emplaçament
  Ctra. BV-4401, al km. 3,7,cami direcció Genescà i continuar N-E uns 1.200 m, i camí N uns 800 m
  463

  Coordenades:

  41.92914
  1.91637
  410156
  4642477
  Número de fitxa
  08090 - 6
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Recentment rehabilitada
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002100300DG14C0001AX
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada prop d'un torrent que desemboca a la riera de Gaià. Es tracta d'una edificació de planta més o menys quadrada amb un cobert adossat a la dreta i una altre de més petit a l'esquerra. Disposa de planta baixa més dos pisos. La casa ha estat bastida en diverses fases. El nucli originari és al centre. Després es va ampliar per darrera, cap a l'esquerra i, finalment, l'actual propietari hi va construir el cos adossat a la dreta, que consta d'una terrassa coberta, feta amb pedra tot imitant l'estil tradicional. Per tant, la distribució de la casa és força irregular. La façana principal, encarada a migdia, té el portal a un costat i tres obertures a la primera planta, dues de les quals s'han transformat en balcons. Al segon pis s'hi ha obert un ampli finestral. La llinda de fusta del cobert de la dreta, que conserva una creu gravada, originàriament es trobava a l'entrada de la casa. La resta de façanes pràcticament no té obertures, i les que hi ha són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. La casa ha conservat exteriorment les característiques constructives tradicionals.

  Inscripció en una llinda que hi havia a la façana davantera: 1714
  Inscripció en una llinda encastada a la façana posterior: 1779
  Informació oral facilitada per Lluís Canudas

  No coneixem notícies gaire antigues d'aquesta casa. Les dues inscripcions en llindes que s'hi conserven semblarien indicar que fou construïda al segle XVIII, cosa que lliga amb l'aspecte i les característiques de la construcció, sense que es pugui descartar un origen anterior. L'any 1883 cal Geperut consta en el Registre de la Riquesa com una de les tres masoveries de Vilaró, junt amb cal Vinyavella i Termallarga. El propietari del Vilaró, que s'havia consolidat com un dels masos grans del terme de Gaià, era Miquel Vilaseca. Al llarg del segle XX cal Geperut va continuar sent una masoveria, i els últims masovers eren els actuals propietaris de l'Oliva. El 1985 Lluís Canudas va comprar la casa a Núria i Montserrat Bars Serra, de Barcelona. L'actual propietari l'ha rehabilitada conservant el seu aspecte tradicional.

  BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 83.
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 47.