Cal Co
Cercs

Dins el nucli de Cercs. Carretera de Ribes, 21. 08698 Cercs
    L'edifici es situat en el carrer principal de Cercs, el qual travessa el nucli urbà.

Sara Simon Vilardaga

Casa situada al peu de la carretera que creua el nucli de Cercs i al peu del torrent de Peguera. Es tracta d'un edifici de planta rectangular, format per planta baixa, dues plantes pis i sota-coberta. Té teulada a dos vessants amb el carener orientat nord a sud, paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Al costat sud l'edifici està adossat a una altra casa, la qual allotja un conegut forn de pa als baixos. Cal Co mostra una estructura de murs bastits a partir de paredat irregular i a les cantoneres, carreus més ben treballats que reforcen l'estructura. La façana principal, la de llevant, mostra les obertures distribuïdes regularment en el frontal, també en la façana lateral nord. Aquest edifici junt amb els del voltant es troben a una cota lleugerament inferior al nivell de paviment del carrer principal, l'antiga carretera de Ribes. Recentment la casa va ser restaurada, entre altres obres es va regularitzar i homogeneïtzar la distribució de les obertures així com el seu acabat i les dimensions de les mateixes.

Cal Co degué ser construït a finals del segle XIX, segurament coincidint amb un moment de creixement i configuració del nucli del pont de Rabentí. El desenvolupament del nucli es va produir sobretot arran de l'inici de l'explotació de les zones mineres al municipi. Afavorint un augment poblacional i de les edificacions.

PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa U. 4. Ajuntament de Cercs