Cal Cisteller
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu
    Carretera BV-3003, prop del km. 7 trencall en direcció sud-est, uns 250 m.

Catàleg de masies (núm. 194)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes situada vora el camí d'accés nord a Sant Mateu de Bages, la qual forma part d'un raval proper al mas de cal Carné. Es tracta d'una construcció de planta rectangular que està adossada a cal Vicenç, totes dues cases amb les façanes encarades al nord-est, vers el camí. Consta de planta baixa més golfes, i té la coberta a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana. Es tracta d'una construcció senzilla, actualment a pedra vista, amb algunes obertures emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Al nord-est té adossat un petit cos que sobresurt, a l'interior del qual es conserva una tina. A la part posterior la casa té un cobert de pedra aïllat que es troba en una zona ocupada per horts. Una mica més enllà, les cases veïnes estan envoltades per diverses naus corresponents a antigues granges.

Inscripció a la llinda de la porta: 1869
    Informació oral facilitada per Valentí Vilalta

Les cases que formen el raval sorgit vora el camí d'accés nord a Sant Mateu (cal Vicenç i cal Cisteller, cal Músic, les Cases i Cal Costa, ca l'Arturo) s'edificaren en terrenys venuts pel mas de Cal Carné, el més antic de la zona i d'origen medieval, durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX. La més antiga és cal Cisteller. Segons dades del cadastre es construí el 1850, tot i que la llinda de la porta indica l'any 1869. Cal Vicenç té una llinda de l'any 1871. Cal Músic és de l'any 1887. Les Cases i cal Costa són possiblement del final del segle XIX, i ca l'Arturo, la més tardana, fou construïda pels volts de 1910. Totes aquestes casetes tenien vinyes en terrenys més enllà de can Pla.
    Els Vilalta van ser la família que va habitar cal Cisteller, els quals eren parents amb els Simon, que van ocupar cal Vicenç. Els vesabis de Valentí Vilalta, l'actual propietari, ja vivien a la casa. El seu sobrenom ve de l'avi de l'actual propietari, també anomenat Valentí Vilalta, que era cisteller d'ofici i músic afeccionat. Era un personatge molt popular, que solia voltar per les cases, especialment en època de verema, fent cistells o coves.