Cal Casino
Castellfollit del Boix

Vinya del Sastret. Sud de Castellfollit del Boix
    BV-1081 cap a Castellfollit del Boix, passat el Km 1 el primer a la dreta, passat Cal Tomàs

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Casino és un mas format a partir de diversos volums, construït durant la segona meitat del segle XIX. El cos principal es un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i primer pis amb la distribució interior reformada. Al frontis presenta una composició simètrica, amb el portal d’accés d’arc rebaixat i remarcat amb pedres actuals. A l’alçada del primer pis hi ha un rellotge de sol de l’any 2003 realitzat pel Sr. Josep Plaxats, teuler de Castellfollit del Boix. Al costat de ponent hi ha un edifici de petites dimensions, la zona del corral, i que posteriorment es va ampliar amb una edificació de planta rectangular de maons amb el mateix ús. A la banda de llevant hi adossa un altre cos on hi havia el celler i on s’hi conserven diverses botes de vi i a la part posterior un cup de vi, de planta quadrada i que encara manté els cairons i la premsa de vi. L’accés aquest espai era mitjançant una rampa situada a la façana nord, façana posterior de la casa.

Cal Casino és una finca construïda entre el 1870 i 1880 per Salvador Oller, hereu de Ca la Caterina. El nom de Cal Casino està relacionat amb la seva edificació, atès que Salvador quan va començar a construir la casa era jove i la gent li demanava que hi faria allà, i la seva resposta sempre era la mateixa, un casino.