Ca l'Esparramat
Gaià

  Bages
  Al sector nord-est del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra BV-4402 i seguir pista asfaltada uns 7 km. 500 m passat el cementiri St Esteve V camí sud 500 m
  502

  Coordenades:

  41.94495
  1.93655
  411851
  4644211
  Número de fitxa
  08090 - 84
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Estructuralment be; façana principal semi-derruïda
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A006000270000YE
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de petites dimensions emplaçada a la vall d'un torrent que conflueix amb la riera de Gaià. Es tracta d'un habitatge atípic, ja que té molt poca fondària i en la façana davantera ha quedat amb grans obertures, probablement fruit d'algun enderroc. Consta d'un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) que té adossada una tina quadrada a llevant, i també de dos petits coberts aïllats. La façana principal, encarada a migdia, té una porta amb llinda de fusta a la planta baixa, mentre que el primer pis i les golfes han quedat oberts i sense façana, només amb la pilastra central. Davant de la façana s'hi observen alguns enderrocs, de manera que és probable que aquest sector hagi estat enderrocat o que tingués un acabament molt precari. L'obertura permet veure l'interior de la casa, que tenia el sostre amb bigues de fusta, una llar de foc i una escala de fusta. La teulada de la casa a estat feta de nou. Sembla que la intenció dels constructors era que la casa fos més fonda. Així ho donen a entendre els carreus d'encaix que sobresurten a les cantonades. Un altre element estrany és la porta al nivell del primer pis que hi ha a la façana de ponent, que dóna al buit. Al nord, darrera la casa, hi ha les ruïnes del que sembla una tina cilíndrica. Al sud-est hi ha dos coberts de pedra aïllats.

  No coneixem notícies documentals antigues d'aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, sembla obra del segle XIX o principis del XX. Ja fa molts anys que resta abandonada, ja que ni les persones més grans no hi han vist mai ningú.

  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 58.