Ca l'Artigas
Capellades

Joan Artigas i Cardús, el promotor de la casa
    Habitatge deshabitat
    BCIL, PGOU 1986
    Juan Garcia Targa

L'edifici de planta rectangular, de planta baixa i pis. Presenta la coberta plana amb barana massissa. Al costat nord hi ha una torre de planta quadrada, les cantonades de la qual estan estucades amb especejament carreuat; amb coberta amb teula plana amb els careners vidriats de color verd i és decorada, a la part superior, per una sanefa de rajola valenciana molt ben conservada.

La casa està envoltada per un gran jardí, ametllers i una extensa zona de bosc autòcton.

També coneguda com: Mas Teixidor. Es un exemple d'arquitectura residencial urbana aïllada

Joan Artigas i Cardús, el promotor de la casa. La família vivien entre Santiago de Cuba dedicada a diversos negocis fins que va tornar l'any 1909, per ocupar un lloc rellevant a la societat local.

La casa va ser construïda entre el 1910-12 com a casa d'estiueig, per anar a passar el dia i fer trobades familiars. L'any 1974, Manel Bartrolí i Rosa Bertran van adquirir la finca a aquest estiuejant per utilitzar-la com a segona residència. Actualment la casa està deshabitada i presenta un estat d'abandonament.

CAMPOY, J.; SOLER, M.: "Urbanisme i edificis singulars", Història de Capellades (títol provisional, en premsa. Coordinada per M. Gutiérrez)

GUTIÉRREZ i POCH, Miquel: "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades (títol provisional, en premsa). Premsa local: Capelló nº 28, 15 de març 1912.

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES: Padró 1910