Ca l’Artés
Rubió

  Anoia
  Costes del torrent de la Manresana. Nord-oest de Rubió
  Emplaçament
  C-1412a direcció Prats de Rei. Agafar el trencall a la dreta, cap a la Masia de l’Albereda, allà seguir pel camí de la dreta
  566

  Coordenades:

  41.68241
  1.53523
  378088
  4615552
  Número de fitxa
  08185 - 202
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1834
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  855990100000000001IQ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

  Ca l’Artés possiblement és una edificació d’origen modern malgrat ser consolidada i reformada al segle XIX. El cos principal està format per dos volums de planta quadrangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. Davant hi ha un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant i dues portes d’accés, antigues conilleres, que junt a un baluard tanquen un petit patí d’accés. A la façana del cos principal s’hi obre l’antiga porta d’accés d’arc de mig punt, tot i que actualment ha estat reduïda i una finestra a l’alçada del primer pis amb llinda i brancals de pedra amb la data inscrita de 1834 i ampit. L’any 1876 s’edificà el volum annex a la banda de tramuntana. A banda de l’ampliació pròpiament de la casa, s’hi va afegir un cos de planta rectangular que sobresurt de l’alineació de la façana principal. Aquest volum consta de dues plantes. A la planta baixa hi havia l’antic celler i a nivell del primer pis una terrassa porxada amb dos arcs de mig punt. En un pilar del porxo hi ha la data gravada de 1876, any que es repeteix en una de les llindes de la façana del segon volum. A la façana posterior s’hi conserven dos cups de vi actualment utilitzats com a cisterna d’aigua.  

  En una llista de pagament de l’any 1869 per dir missa a parròquia de Santa Maria de Rubió, localitzada a l’Arxiu Episcopal de Vic, hi consta la Casa Artés. En aquest mateix llistat hi ha el nom que rebia l’any 1869 i l’equivalent de l’any 1600. Segons això l’equivalent era Mas Jover de Viver, del qual no s’ha trobat més documentació. 

  Arxiu Episcopal de Vic.