Ca l'Apedaçat
Lluçà

Sector oest del terme municipal
    A 3125 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'900

Únicament es conserva part dels murs de càrrega.
    Jordi Compte i Marta Homs

Ca l'Apedaçat està situada en un punt elevat al sud-est del Puig Martorell i al nord-oest del Pla de la Serra. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions actualment en runes. Conserva els murs de càrrega de maçoneria de pedra i cantonades delimitades amb carreus treballats a una alçada màxima d'uns 4 metres, tot i que en la major part es troben enrunats. Conserva únicament una obertura, emmarcada amb maó, a la façana nord-est. Interiorment, el recinte de la masia es troba cobert de runa i vegetació i per la part exterior s'observa gran quantitat de pedres i maons despresos.

La masia era originalment coneguda com la Casanova del Vilaró.

Cal Apedaçat, originalment la Casanova del Vilaró, va ser bastida a principis del segle XX aprofitant les pedres de la Casa Cremada, masia de la que pràcticament no n'han quedat vestigis i que podria correspondre a la masia del Puig Martorell del Vilaró documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1866.

BACH, Mn. A. (2003) Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.

Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.