Ca l'Anglada
L'Ametlla del Vallès

Carrer Major, 18
    Centre històric del poble.

XVI-XX
    Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic (nº 20)
    Virgínia Cepero González

Masia de planta irregular formada per tres crugies asimètriques. Estructuralment es composa de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és a dues vessants amb carener paral·lel a la façana principal, i el ràfec és de tres filades mixtes.
    De la façana en destaca el portal adovellat amb un gran arc de punt rodó, flanquejat a la banda esquerra per una finestra i a la dreta per dues més, totes d'estil clàssic amb gravats conopials a la llinda. A la planta pis hi ha quatre finestrals gòtics amb arc conopial i dentat amb arquets que presenten unes decoracions. L'entrada al barri es fa a través d'una porta porticada sota d'una galeria que encara es conserva.

En destaca el pou, situat dins la mateixa propietat de Ca l'Anglada, sota un cobert a l'esquerra del pati i al davant de les voltes de la casa. De coll rodó i sense cobrir, té 1,2 m de diàmetre i 50 m de profunditat amb una columna d'aigua constant de més de 20 m. A l'interior hi ha una gran cavitat de la qual en surten dues galeries en direcció nord-est; del pou en surten també dues mines, una de les quals alimentava la Font de la Mina i l'altra marxava en direcció al camp de futbol. Aquestes mines eren fetes amb lloses apuntades que formaven una secció triangular. Segons unes proves de cabal fetes anys enrere les mines donaven al pou 50.000 l/h. És per tant el pou del municipi que possiblement gaudia del major cabal.

L'actual Can Balançó o Ca l'Anglada consta a la documentació antiga com a Mas Viver Ferrer. A la Talla de l'any 1656 aquest mas era classificat en tercera categoria.

AA.DD. (2008). Pla especial i catàleg del patrimoni arquitectònic de l'Ametlla del Vallès. Inèdit.