Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici de planta rectangular amb tres pisos i teulada a doble vessant. La façana principal, ubicada al carrer Feliciana Planas Ferret i orientada a llevant, presenta les obertures disposades simètricament, a la planta baixa, un portal d'entrada que centra l'espai, flanquejat a banda i banda per dues finestres allargassades verticalment i protegides amb reixes de ferro forjat.
Al primer pis les obertures estan alineades seguint la mateixa composició del pis inferior, totes de la mateixa mida i totes tenen barana de ferro forjat. Les obertures d'aquest pis són portes que donen a balconades.
Finalment, al pis superior s'obren tres petites finestres coronades amb arcs rebaixats o carpanells, disposades simètricament respectant l'alineació de la resta d'obertures de la façana. Per sobre d'aquestes finestres hi ha un ràfec decorat amb una sanefa geomètrica de petits maons esglaonats invertits, que separa la façana de la teulada. Les obertures centrals dels tres pisos sobresurten lleugerament de la superfície de la façana. El fons de la façana és de color blanc, però totes les finestres i portes presenten un marc de guix en baix relleu de color salmó apagat.
A la dreta d'aquesta façana principal hi ha un edifici annex, de teulada a un sol vessant i afegit posteriorment, que arriba a l'alçada del primer pis de l'edifici principal.
De l'interior de l'edifici destaca una jàssera de ferro, que actualment està empotrada a la paret que separa la sala d'estar del rebedor, però que originàriament estava enmig de la sala de ball (veure "història"), així com la porta d'accés als pisos superiors, original, d'arc rebaixat que es recolza en dues impostes. Igualment original és l'embigat de fusta del sostre de tots els pisos, i l'encavallat del sostre.
La façana posterior de l'edifici, no decorada i arrebossada amb guix blanc, presenta dues finestres al primer pis i una porta amb una finestra a cada costat. Adossada a aquesta façana, a l'esquerra de la porta, es troba un pou, conegut com el "Pou de Ca l'Americano". És un pou de planta quadrada, amb la politja per baixar i pujar les galledes clavada a la paret de l'edifici, just a sobre del pou. Té unes dimensions de 1,15 x 1,04 metres i una profunditat de 11 metres.. Al costat del pou hi ha una pica quadrada de pedra calcària, que té unes dimensions de 95 x 77 cm, i una profunditat de 45 cm.
Part de la informació recollida en aquesta fitxa prové d'informació oral del senyor Jaume Molet Forns, propietari de Ca l'Americano.
Història
Segons informació oral del senyor Jaume Molet Forns, actual propietari de Ca l'Americano, va ser el seu avi, Ramon Forns Olivella, qui va marxar a fer fortuna a Amèrica entre els anys 1890 i 1899, acompanyant un propietari del poble, familiar de Cal Ferret. A canvi d'acompanyar-lo, el propietari va prometre a Ramon Forns que a la tornada d'Amèrica la construiria una casa, que és l'actual edifici de Ca l'Americano, i que per aquest motiu porta aquest sobrenom.
A l'edifici de Ca l'Americano hi va haver un local social a principis del segle XX, anomenat igualment "Ca l'Americano", on anaven a ballar els membres del partit dels propietaris. Tot i que no s'ha trobat documentació que especifiqui les dates exactes d'existència i funcionament del local, sí que es conserva una acta municipal de l'any 1917 en què l'ajuntament de Santa Fe acorda donar permís als veïns Lluís Bosch i Armengol Ferrando per celebrar un ball amb orquestra els dies de la Festa Major, 11 i 12 d'octubre, al local de "Ca l'Americano". (VENDRELL, et alii, 1994, p. 197). A la planta baixa de l'edifici és on es feien els balls, que es van fer fins poc abans de l'esclat de la Guerra Civil.
Pel que fa al pou de Ca l'Americano, aquest va ser utilitzat abans de la Guerra Civil per molta gent del poble, la qual hi anava a buscar aigua, ja que en aquest pou hi neixi. Per treure l'aigua hi havia una galleda dotada d'un broc que facilitava la tasca d'omplir els càntirs. (VENDRELL et alii, 1994, p. 114)
Bibliografia
VENDRELL I VENDRELL, Remei, et alii. (1994): "Santa Fe del Penedès. Un municipi històric al cor de l'Alt Penedès." Edita: Ajuntament de Santa Fe del Penedès. Santa Fe del Penedès, p. 114, 197.