Ca l'Aleix
Santa Maria de Miralles

Sector N del terme. Al costat oest de la C-37, prop del Km. 54
    Passat el Km. 54 de la C-37 venint de Valls, orendre una pista a la banda esquerra.

En ruïnes. Està a punt de caure les poques pedres que encara estan a lloc.
    Pedro Barbado

Restes de murs de pedra d'uns 15 metres d'alçada en direcció est-oest i que corresponen a les ruïnes del mas conegut com a ca l'Aleix. La façana principal està orientada a sud-est. Del mas resta el perímetre de murs de paredat comú, que deurien conformar un edifici principal de planta quadrada compost de planta baixa i planta primera, amb cossos complementaris adossats, i un cos aïllat destinat a masoveria o corrals. Es poden identificar algunes estances, com la cuina, el celler, tres cups de vi, etc. S'observen obertures amb llindes de fusta i brancals de pedra, bigues de fusta, reixes, restes d'una premsa, restes d'escales, etc. A la part oest es concentren restes amb pedres caigudes. L'aparell emprat són blocs de pedra a mig treballar de proporcions mitjanes. A uns metres al NO s'ubica un altre edifici, de planta, rectangular, amb dues grans estances,que podria ser la masoveria.

Situada en un petit turó boscós dels darrers estreps de la serra del Còdol, al peu de la carretera C-37 de Valls a Igualada, a la riba dreta del torrent de cal Pilot.

No hem pogut identificar el mas amb cap dels topònims antics documentats. Devia desenvolupar una notable activitat vitivinícola al segle XIX.