Ca la Paca
Granollers

Carrer de Sant Roc, 1-3
    Al nucli antic de Granollers

Racionalisme
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d'habitatges construït entorn de la dècada de 1930 que, segons alguns autors, s'acosta a l'estètica racionalista, tot i que sense acabar d'abandonar els postulats de l'academicisme tradicional, ben presents encara en els balcons de la part de l'esquerra. És una edificació entre mitgeres, de planta baixa i quatre plantes pis amb coberta plana limitada per una barana massissa de perfil trencat. En la part més alta del costat de ponent hi ha un escut en relleu. La façana està estucada amb especejament de franges horitzontals, composada segons tres eixos. En el costat de llevant, junt a la mitgera, sobresurt un cos, a manera de tribuna. Els buits són de proporcions verticals, els de la tribuna estan protegits per persianes enrotllables, mentre que a la resta els protegeixen persianes de llibret mòbil. La horitzontalitat queda emfasitzada per les fines impostes a nivell de forjat i barana. La planta baixa ha estat modificada per l'ús comercial (CUSPINERA et alií, 2001).

La façana va ser  restaurada l'any 2001

El carrer Sant Roc formava part del nucli que es va desenvolupar a l’entorn del mercat, sobretot a partir del segle XIII. D’aquest carrer en sortia el camí que anava cap a Cardedeu i Girona per la banda nordest de la població. En un principi es denominava carrer de Bell-lloc, i la primera referència documental és del 1367. A l’extrem del carrer hi havia el portal de Bell-lloc. També s’hi van instal·lar adoberies de pells. Al segle XVI, tal com passa en la resta de portals de la ciutat, s’hi construí una capella, que en aquest cas estava dedicada a Sant Roc. A mitjans del segle XIX la muralla i la capella foren enderrocades i el carrer es va remodelar. Durant la Guerra Civil de 1936 van haver de ser enderrocats dos edificis del carrer. A partir del tombant de segle XX, sobreto,t molts edificis han estat objecte de reformes o substitució.

És el cas d'aquest edifici en particular. que podria ser una construcció de la dècada de 1930 o potser una mica posterior. Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, hauria estat construït el 1942. Segons l'autor García-Pey, l'any 1927 ja apareix esmentat el nom de ca la Paca, segons la publicació local La Gralla (GARCIA-PEY, 1990).

SESÉ, Jaume (1987b) El creixement industrial. Col. Coneguem Granollers, Núm. 2, Granollers: Ajuntament de Granollers.