Ca la Curenya / Ca l'Esperança Roca / Hostal de can Roca
Granollers

A la sortida Sud de l'antic nucli de Granollers

Renaixement
    XVI
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de des cases antigues, entre mitgeres. Consten de planta baixa, pis i golfes. Les façanes són planes, de semblant composició simètrica. Estan fetes amb obra mixta de paredat i ceràmica. Els elements singulars presenten un treball elaborat en pedra. Els portals d'entrada tenen l'arc rebaixat mentre que les finestres, de pedra, són d'arc pla i una d'elles presenta guardapols amb carotes. L'antic ràfec que rematava l'edifici ha estat substituït per obres recents (PATRIMONI, 1985). A la planta baixa, els portals d'entrada són rebaixats i dovellat al número 48. A la planta primera les finestres són de pedra i arc pla. Al número 50 hi ha la inscripció "b'AIA IHS ANY 1568" i al número 52, un guardapols sostingut per carotes.

La casa número 48 era ca la Curenya. Teresa Tàpies Garriga era molt coneguda per aquest motiu perquè un avi seu havia estat al càrrec d'una curenya (peça d'artilleria) en temps de guerra. El 1950 es coneixia com a ca l'Esperança Roca, i el 1952 era l'Hostal d'en Roca (GARCIA-PEY, 1990).

El carrer de Barcelona comença a formar-se al segle XVI amb l'inici de la construcció de diversos habitatges, al lloc per on tenia entrada a la vila el Camí Reial (BAULIES, 1965).

BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372.

PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.