Ca la Coloma / Cala Coloma / Cal Veí
Copons

    Anoia
    Carrer de Vilanova, 47, 08289
    Emplaçament
    A la banda de migdia del nucli urbà, al tram final del carrer de Vilanova
    418m

    Coordenades:

    41.63494
    1.51859
    376613
    4610305
    Número de fitxa
    08071-17
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 6605408CG7160N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entremitgeres de planta rectangular, amb pati posterior orientat a l'antiga carretera d'Igualada a Ponts. Presenta la coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal, i està distribuït en planta baixa, dos pisos i golfes. La façana principal, orientada al carrer de Vilanova, presenta un portal d'accés principal d'arc rebaixat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra ben escairats i la llinda plana. Al seu costat hi ha una petita finestra rectangular reformada. Les obertures del primer pis es corresponen amb dos finestrals d'obertura rectangular, que també presenten els brancals bastits amb carreus de pedra ben escairats i les llindes planes monolítiques. En canvi, les dues finestres del segon pis, d'obertura rectangular i emmarcament arrebossat, han estat reformades, tot i que destaquen els ampits motllurats. Pel que fa a les golfes hi ha dues petites obertures rectangulars sota coberta. La façana està rematada per una cornisa de rajols. La construcció presenta el parament arrebossat i s'observen petites reparacions del mateix.

    A mitjans del segle XIX, aproximadament, la casa era propietat del matrimoni format per la Teresa Font i l'Isidre Romeu, que era teixidor. Per un familiar dels propietaris sabem que l'Isidre tenia telers manuals de teixits, tot i que no queda clar si els tenia a la mateixa casa o en un altre lloc. Posteriorment, un dels fills del matrimoni i la seva dona es quedaren la casa. Era en Gabriel Romeu Font i la Maria Vila Anguera, filla de Cal Vila. Tot i que en Gabriel feia de pagès i era l'administrador d'alguna de les finques del poble, també feia de teixidor, perpetuant d'aquesta manera l'ofici del seu pare. Es desconeix d'on provenen els noms amb els que tradicionalment s'ha conegut l'edifici.

    MUÑOZ, Natàlia (2003). "Renoms de Copons: el carrer Vilanova". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 16, p. 17. LÁZARO ROMEU, Enric (2008). "Cala Coloma". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 26, p. 5.