Burguesa
Sant Bartomeu del Grau

Camí de Sant Jaume de Fonollet, a 1.100 m. de la carretera BV-4601, (P.K. 14,350)

Necessita restauració
    si - IPA, 5
    Josep Pujades i Cavalleria

Edifici de planta rectangular. Consta de planta baixa + 1 planta + 1 cos afegit a la part central de l'edifici que li dóna una aparença de tipologia "basilical". Coberta a doble vessant (nord-sud). Façanes totalment arrebossades i pintades de blanc, exceptuant els elements de pedra de la porta i finestra. Les cantoneres estan pintades imitant la pedra. Façana est. Porta principal amb llinda monolítica plana i brancals de pedra. Damunt la llinda hi ha una pedra amb la inscripció: "FRANCESCH / CASSA:BVRGE / SA". A la primera planta hi ha una finestra central amb brancals de pedra i llinda monolítica; aquests elements tenen la motllura bisellada. Per sobre la primera planta s'aixeca un cos a la part central; aquest cos té coberta a doble vessant i no arriba fins a la façana oest. A l'interior es conserven les bigues de fusta a tots els pisos i la coberta. A l'est de l'edifici, a l'exterior, hi ha diversos coberts fets amb pedra; la coberta és a doble vessant i és sostinguda per uns pilars centrals construïts amb carreus. Adossat a la façana oest del mas, hi ha diversos corrals i estables. Bassa excavada al sòl, a migdia de l'edifici.

Tot i que no es pot parlar d'una col·lecció d'eines, se'n conserven forces d'escampades per l'edifici i coberts exteriors. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

"La història de Burguesa es remunta a l'edat mitjana, i el mas continua sent esmentat en els documents del segle XVI, on es constata que hi hagué un matrimoni entre Francesc Casaburguesa i Joana Aloveta, filla del mas Alovet. En aquest mateix document es parla de la desmembració d'una part de les terres de Fonollet, aleshores propietat de l'Alovet, que per raó de dot de la noia s'agregaren a Burguesa." "Pel que fa al topònim 'Burguesa', tractant-se d'un lloc feréstec, provindria de 'Bruguera' que significa 'lloc on hi ha bruc o també on s'hi crema bruc'. Tanmateix en l'anomenada serra de Burguesa, a llevant del mas, s'hi podia trobar força bruc. D'altra banda, hi ha la possibilitat poc fonamentada que Burguesa tingués relació amb na persona vinguda de ciutat, un burguès o burgès que s'hauria instal·lat a la casa. En aquest cas aquesta forma provindria de l'arcaic burg que vol dir 'suburbi o barriada' " (BENITO; ARMENTERAS, 2001).

BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2001). Burguesa. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès.