Bassa i pou del molí del Solà
Santa Maria d'Oló

Prop del Solà de Sant Esteve, al sector sud-est del terme municipal
    Ctra. 141C, al km. 20,5 sortir a urbanitz. Urbisol fins la Ruca i camí N-E 400 m, trencall E 1,5 km

XIII-XIX
    Envaït per la vegetació
    Jordi Piñero Subirana

Bassa del molí del Solà, d'origen medieval, situada uns metres a llevant del molí. El molí es troba molt a prop de la gran masia del Solà de Sant Esteve i vora la riera de Malrubí. És un bon exemple de molí de tradició medieval, ja que els seus elements principals presenten una factura de característiques gòtiques i de molt bona qualitat.
    En l'estat actual és difícil resseguir el rec i trobar el punt de captació on hi havia la resclosa. És possible que estigués uns 500 metres riera amunt. La bassa té una forma allargassada, d'est a oest, i es troba igual que el rec molt coberta per la vegetació. La part de la capçalera, a ponent i migdia, és reforçada amb un sòlid mur per contenir l'aigua, el qual està reforçat al sud amb uns contraforts. L'element més interessant és el pou on es precipitava l'aigua cap al molí. És una obra de gran qualitat tècnica i amb una profunditat més que considerable, tal vegada d'uns 10 metres. És de planta poligonal, amb sis cares, i està feta amb un sòlid aparell de carreus perfectament escairats i disposats en filades. Té la particularitat que estava cobert amb un sostre en forma de volta, que s'ha conservat parcialment. L'aigua de la bassa baixava per aquest pou cap al carcabà del molí, on hi havia la roda hidràulica. L'edificació del molí està adossada al terreny amb pendent que hi ha vora el pou. Un altre element interessant són els sobreeixidors que es troben al mur de migdia. En un cas conduïen l'aigua per una canonada de plom cap a un brollador vora la casa del molí. La bassa del molí devia servir també per regar una àmplia zona d'horts més al sud, a les terrasses que hi ha vora la riera, on encara s'hi troben nombrosos exemplars d'arbres fruiters.

Informació oral facilitada per Hèctor Tous