Bassa de ca la Madrona
Castellbell i el Vilar

  Bages
  El bosc Negre
  200

  Coordenades:

  41.63897
  1.84008
  403396
  4610343
  Número de fitxa
  08053 - 516
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Hi ha una mica de vegetació que es podria netejar i deixar com exemple d'aquest tipus de construcció, totalment excavada a la roca, un exemple de superació de la gent que vivia en aquest territori per tal d'obtenir aigua.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A014000230000OL
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Bassa situada a la part baixa de l'obaga del bosc Negre, per sobre del torrent dels Abadals. S'hi accedeix des del camí forestal que baixa del Pinsà. Abans d'arribar a la vinya de l'Enric, i per sobre d'un forn de calç que hi ha a mà dreta, trobem un corriol que hi mena directament, després de deixar enrere el mas rònec de La Calcineta, gairebé engolit per la vegetació.
  Es tracta d'una bassa de planta rectangular, totalment excavada a la roca, d'1,00 metres de fondària a la part menys fonda i de gairebé dos metres a la banda del marge. Els murs tenen un gruix d'un metre, i per sobre estan perfilats amb lloses planes. Ja no hi ha aigua, però es conserva un tub, més modern que permetia omplir la bassa d'aigua des del torrent.

  L'aigua de bassa servia per regar les horts de les feixes que hi ha per sota mateix, actualment abandonades que duien la família de Ca la Madrona. També se la coneix com a Bassa del Madrono, que es una masculinització del nom.