Barraca i corral del Pujol Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Fondo del Pèlag. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Fondo del Pèlag

Coordenades:

41.34512
1.87298
405711
4577682
08146-107
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
XVII-XIX
Bo
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 012A00012
Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba al costat del fondo del Pèlag, a prop del terme de Begues, Barraca de planta circular, construïda amb pedra seca i amb coberta plana, probablement perquè han desaparegut les pedres i terra que cobrien el sostre. Té una porta amb llinda horitzontal de pedra i amb els muntants formats per lloses planes molt ben posades. Té un corral gran adossat al costat.

Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar.

Es troba dins l'actual finca Pujol, abans de cal Sabino.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.