Barraca d'Hortons
Súria

Pista forestal nova que baixa de Cabanasses a la riera d'Hortons
    Zona de pendent relativament pronunciat

En estat de deteriorament estructural avançat
    KuanUm - JM Huélamo - JM Solias
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Es tracta d'una construcció realitzada en pedra seca, de planta irregular, tot i que tendeix a ser quadrangular, adossada a una feixa de terra. Té un espai útil interior d'uns 2 a 3 metres quadrats. L'accés es fa per mig d'una porta adintellada. La coberta està realitzada amb falsa cúpula muntada a base de pedra seca i coronada amb una gran llosa de pedra. La impermeabilització de la coberta es realitza amb terres i graves abocades pel damunt de les pedres. Presenta un ràfec en tot el perímetre de la coberta construït a base de lloses allargades i primes de pedra. L'abundància de pedres, el domini adquirit pels constructors en la travada de murs i la disponibilitat de temps durant l'hivern, permeteren la construcció d'unes obres de gran perfecció tècniques que responien de manera simple, racional i econòmica a les necessitats plantejades (SOLER, 1992B)

Com es habitual amb totes aquestes construccions auxiliars al mig del camp, serviria d'aixopluc i com a magatzem d'eines del pagès.

FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert (2009) "De la pluriactivitat pagesa a la producció industrial: el cas de les Guixeres de Súria" a Jornades sobre sistemes agraris, organització social i poder local als Països Catalans, Maig 2009 (en premsa).

ITINERARI 6 (s.d.) Itinerari-6: Súria - Necròpolis de cal Banyes-Cal Jové - Coaner - Súria, Centre Excursionista de Súria.

SOLER, Josep M. (1992) "L'estudi de la pedra seca: estat de la qüestió" Dovella, núm. 42, p. 19-21, Manresa: Associació Cultural Dovella.

VILA I CARABASSA, Josep Maria (1999B) Informe de la intervenció arqueològica realitzada en quatre barraques de vinya localitzades en la variant de Súria, Manresa, Arqueociència, S.L.