Barraca dels Màrtirs
Castellolí

Les Marelles
    A una zona boscosa al vessant sud-est de la Obaga de Rotllanes, al nord de les Marelles.

Catàleg de béns a protegir POUM 2014. Fitxa 24. Pedra seca.
    Virgínia Cepero González

Barraca de pedra seca situada a la zona de les Marelles. És de planta circular i orientada al sud-oest. Les seves mides són: 10,29 m de perímetre, 1,92 m d'alçada, 0,95 m d'amplada de mur i entrada de 1,05 m d'alçada per 0,60 m d'amplada. La coberta és de lloses, terra i vegetació (lliris).
    Presenta diverses inscripcions: a l'exterior "Año 1936-Castellolí P.Andrabí / Biba la Pau(?) Mabras"; a l'interior "Martires/ J. Bruges 36 / S. Pelegrí // Biba la pau del mon(?)".

A l'inventari de Wikipedra consta amb el codi: 8357, i al de Pedra seca a Castellolí amb el codi: Id70.

Les barraques de pedra seca són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya.
    És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera.
    Les seves principals funcions eren de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i de magatzem d'eines.
    Les barraques són construïdes amb la tècnica d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses.

BRUGUÉS, M.; FERRAN, N., CASADESÚS, J.; BRUGUÉS,G. (2008) "Accions de preservació i difusió al voltant de les barraques de vinya de Castellolí (Anoia) i necessitats detectades a nivell de voluntariat". IV Jornada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007. Sitges: ed. Drac Verd, p.141.
    BRUGUÉS MÉNDEZ, A. (2011) Sistema d'informació geogràfica de les rutes de barraques de pedra seca al terme municipal de Castellolí. Treball final de carrera. Barcelona: Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona - E. T. de Topografia.
    WIKIPEDRA. CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA: http://wikipedra.catpaisatge.net/