Barraca dels dipòsits
Torrelles de Foix

A 250 m al sudoest de l'extrem nord de la urbanització de can Coral

Ainhoa Pancorbo Picó

Construcció aèria aïllada de planta circular i prop de 250 cm de diàmetre interior, amb una alçada de 240 cm, amb coberta de falsa cúpula. La porta, orientada al sud- sud-est, fa 135 cm d'alçada, uns 65 d'amplada i és acabada amb un arc de mig punt. Presenta un contrafort lateral esquerra i un marge de 80 cm d'alçada al costat, en el qual recentment s'hi ha ubicat, a tocar d e la barraca dos dipòsits d'aigua.

Barraca núm. 9396 de l'Observatori de Paisatge, d'on s'han extret les mides (Autor: Drac Verd de Sitges)
    Al nord dels marges de les Planes, cal recórrer uns 250 m del camí de cal Coral ds de la urbanització, deixar el vehicle i caminar cap a migdia uns 40.

Les característiques pròpies del territori penedesenc han obligat l'ús de tècniques, com la pedra seca, per a fer productives i treure el màxim rendiment de les terres de cultiu. Aquestes construccions han modulat el paisatge i el sistema agrari al Penedès, sobretot des del segles XVIII i XIX, quan la vinya va esdevenir el conreu principal del territori. Són unes estructures relacionades, principalment, amb aquest conreu i també amb el de l'olivera i de l'ametller, sobretot en aquelles zones on el sòl és de pitjor qualitat, per la gran quantitat de pedres que dificulten la productivitat i el conreu.
    El mes de novembre de 2018 l'art de la pedra seca va passar a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco pel fet de desenvolupar un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus.

wikipedra.catpaisatge.net