Barraca del Solergibert 1 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  350 m al nord-est del Mas Solergibert

  Coordenades:

  41.81522
  2.00994
  417768
  4629734
  08012-169
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 003A00002
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya planta circular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de diverses lloses coronades per una llosa més gran. A la vessant de llevant hi ha una obertura en forma de porta. A la vessant de migjorn hi ha un enrunament parcial del mur.

  Forma part d'un conjunt de tres barraques que estan situades en un radi de 30 m, i on sembla ser que hi hauria un camí ramader.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.