Barraca del Puça (Guiumara 8) Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m al nord-est d'Els Pujols

  Coordenades:

  41.87044
  1.95928
  413635
  4635915
  08012-142
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  Part de les bigues s'han començat a deformar i això suposa un risc d'enrunament imminent.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya quadrangular amb una superfície aproximada de 8 m2. Està feta amb carreus irregulars lligats en sec i al mur de llevant presenta una obertura en forma de porta. La paret de ponent es suporta sobre alguna antiga estructura (possiblement barraca), tal i com es pot apreciar des del seu interior. Té el sostre de doble vessant i està fet amb lloses que s'aguanten en un tramat de bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

  Hi ha gran presència de vegetació a l'exterior de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.