Barraca del Mas Roqueta 16 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  300 m al sud del Roqueta

  Coordenades:

  41.81629
  1.97852
  415160
  4629884
  08012-510
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 003A00009
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 19 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. El mur de tramuntana presenta una obertura en forma de porta, relativament estreta. El sostre és d'una proto-volta cònica gairebé perfecte, a partir de la superposició de lloses de pedra. Sembla com si hagués patit una rehabilitació recent. Sobre de les lloses del sostre hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.