Barraca del Mas Roqueta 12 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  1100 m al sud-oest del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.81513
  1.97046
  414489
  4629763
  08012-291
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 003A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats amb morter. A la vessant de ponent presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, ja que, partint d'una planta quadrada, passa a tancar-se a partir de la superposició de lloses fins a arribar a ser coronades per una llosa més gran. Sobre de la coberta hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.