Barraca de l'Abadal 6 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  550 m a l'oest de l'Abadal

  Coordenades:

  41.83561
  1.96215
  413826
  4632045
  08012-512
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en un estat pre-ruïnós força preocupant
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  SAT Can Horta C/ Convent, 20 08251 - Santpedor
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya doble, amb una part per situar-hi el cobert, la que es troba més al sud, i la nord serviria pròpiament com a barraca. Té una superfície total aproximada de 15 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Al mur de llevant és on trobem les dues obertures en forma de porta. Hi ha un mur mitjer que divideix les dues estances. El sostre, a partir d'aquest mur, és de doble vessant, amb lloses sostingudes sobre de bigues de fusta. Ara bé, moltes d'aquestes bigues han cedit o estan cedint i posant en perill l'estabilitat del sostre i, així, de l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.