Barraca de La Portella 6 Avinyó

  Bages
  Avinyó

  Coordenades:

  41.87645
  1.95393
  413199
  4636588
  08012-74
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes. Les pedres presenten força presència de líquens.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular i una superfície de 4 m2. Construïda amb carreus irregulars de pedra, lligada en sec. A la vessant de ponent presenta una obertura en forma de porta. El sostre està totalment després de la part central però podem entreveure que es tractava d'un sostre de volta cònica amb la superposició de lloses de pedra, fins tapar-la amb una llosa central, dalt de tot. Estava recoberta amb terra per tal de protegir de les temperatures.

  Està ple de vegetació tan a dins com a fora de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.