Barraca de la Casa Nova de La Portella Avinyó

  Bages
  Avinyó
  8 m al sud de la Casa Nova de La Portella

  Coordenades:

  41.87679
  1.94897
  412788
  4636631
  08012-78
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XIX-XX
  Bo
  Comença a haver-hi força brutícia dins de la barraca.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00011
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2. Construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de migjorn hi trobem una obertura en forma de porta. Al mur de ponent hi ha una petita obertura com a finestra. El sostre és de proto-volta cònica ja que parteix d'una planta quadrada des d'on hi ha una superposició de lloses fins a arribar a un grup de tres lloses grans que culminen el conjunt. Sobre del sostre hi ha pedres mitjanes i una mica de terra aixafada amb una funció d'aïllant tèrmic.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.