Barraca codi 9209 - BV076 Vallirana

  Baix Llobregat
  Penya Rubí - Can Bogunyà
  Pel PR-C 163 al Puig Vicenç, sota la urbanització Selva Negra, prop del carrer de Lourdes
  265m

  Coordenades:

  41.3689
  1.94035
  411380
  4580251
  08295-77
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XVIII
  1797
  Dolent
  Enderroc important.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00400005
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al sud-oest. La seva planta és circular i presenta una porta d'accés rectangular amb la llinda plana gravada amb l'any 1797. No ha estat restaurada, tot i el seu important nivell d'enderroc. Li han caigut moltes pedres i no té sostre, però conté dues fornícules, un cocó i la porta encara s'aguanta. Està situada a tocar de la Penya Rubí de can Bogunyà.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).