Barraca codi 8479 - BV039 Vallirana

Baix Llobregat
Serral del Suro - Can Montané
Entre la masia de can Montané i les urbanitzacions de La Solana i can Campderrós
273m

Coordenades:

41.37949
1.92406
410032
4581444
08295-42
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Regular
Coberta enderrocada.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00600003
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al sud-est. La seva planta és circular i la porta d'accés de llinda plana. La coberta està enderrocada i té una base exterior al voltant de la construcció.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 8479) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV039).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).