Barraca codi 8385 - BV025 Vallirana

Baix Llobregat
Avinguda del Mas de les Fonts, 26 - Mas de les Fonts
Al bell mig de la urbanització, al final de l'avinguda, dins d'una parcel·la
380m

Coordenades:

41.36133
1.92897
410418
4579423
08295-28
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XX
1920
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 0596708DF1709N
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada a l'est. La seva planta és rectangular a l'exterior i circular per dins, i presenta un accés amb la llinda plana. No ha estat restaurada. Té un cocó a l'interior i una inscripció al lateral de l'entrada que diu: "JL 1920".

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 8385) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV025).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).