Barraca codi 7764 - BV014 Vallirana

Baix Llobregat
Pla d'Ardenya - Mas de les Fonts
Prop de la Serra del Mas i de l'Avenc HP-1, a la dreta del camí que va a Begues
477m

Coordenades:

41.35545
1.92436
410024
4578775
08295-20
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Dolent
Enderroc total.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00500005
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al sud-est. Es troba completament enderrocada, tot i que es pot observar que la seva planta era circular.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 7764) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV014).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).