Barraca Codi 14187
Rajadell

    Bages
    Can Servitge o Vallformosa. SE del terme
    290

    Coordenades:

    41.71445
    1.76992
    397673
    4618804
    Número de fitxa
    08178 - 255
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    La barraca està en bon estat, però la llinda de la porta, per la part interna, està esquerdada i podria caure
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad: 7590006CG9179S
    Autoria de la fitxa
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

    Barraca de vinya de planta circular, construïda amb la tècnica tradicional de la pedra en sec. Aïllada. Orientació SE. La porta presenta una llosa plana al capdamunt que forma part del ràfec de pedres volades que es conserva perimetralment. La coberta de la falsa cúpula es manté completa. Té una xemeneia. La pedra interior de la llinda està esberlada i amenaça ruïna.

    Informació i fotografia extreta de Wikipedra. Hi ha planta (croquis). Barraca Codi 14187. Autor: Drac Verd de Sitges. Data registre: 26/11/2016

    Les barraques de pedra seca, veritables mostres d'arquitectura rural popular, defineixen el paisatge tradicional d'àmplies zones d'explotació vitivinícola i són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya. És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera (anys 90 del segle XIX), tot i que posteriorment, amb la represa a menor escala del conreu de la vinya a la primera meitat del segle XX, es seguiran construint.
    La acurada tècnica constructiva va proporcionar a les barraques una gran qualitat i resistència, una tècnica que té paral·lels a bona part de la Mediterrània. Presenten plantes variades, circulars i quadrades principalment. Les parets estan fetes amb pedra en sec, i la falsa cúpula està construïda amb la tècnica d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses i es cobreix de terra.
    Les barraques de vinya tenien la funció de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i servien per a descansar, aixoplugar-se de la pluja i guardar estris i eines.

    Web Wikipedra. Construccions de pedra seca. Observatori del paisatge. Codi 14187
    http://wikipedra.catpaisatge.net/