Barraca Codi 12698.
Rajadell

Plans de Cal Balard. El Racó
    Emplaçament
    En un sender que va a les Casetes, que arrenca reument entre la Cra de Can Torre, al S de Can Balart
    434

41.72133
    1.70371
    392176
    4619648
    08178 - 290
    Ref. Cad: 08177A00700034
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Barraca de vinya de planta quadrada, construïda amb la tècnica tradicional de la pedra en sec. Aïllada. Orientació S. La porta, descentrada, presenta una llosa plana com a llinda. Es conserva la coberta amb falsa cúpula. Presenta un ràfec de pedres planes volades rematant les parets exteriors de la coberta. Té una porta tancada de fusta, amb tela metàl·lica de galliner Aparentment l'estructura va ser refeta o ampliada a l'esquerra de l'entrada.

Informació i fotografia extreta de Wikipedra. Hi ha planta (croquis). Barraca Codi 12698. Autor: Drac Verd de Sitges. Data registre: 19/3/2016. La Foto 3 es de la wiquipedra. Les fotos 1 i 2 corresponen a l'estiu de 2020. S'observa en aquestes com se li ha aplicat a la barraca un dipòsit exterior d'aigua, per lo que cal pensar que s'utilitza com a corral, tot i que es troba totalment aïllada

Les barraques de pedra seca, veritables mostres d'arquitectura rural popular, defineixen el paisatge tradicional d'àmplies zones d'explotació vitivinícola i són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya. És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera (anys 90 del segle XIX), tot i que posteriorment, amb la represa a menor escala del conreu de la vinya a la primera meitat del segle XX, es seguiran construint.
    La acurada tècnica constructiva va proporcionar a les barraques una gran qualitat i resistència, una tècnica que té paral·lels a bona part de la Mediterrània. Presenten plantes variades, circulars i quadrades principalment. Les parets estan fetes amb pedra en sec, i la falsa cúpula està construïda amb la tècnica d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses i es cobreix de terra.
    Les barraques de vinya tenien la funció de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i servien per a descansar, aixoplugar-se de la pluja i guardar estris i eines.

Web Wikipedra. Construccions de pedra seca. Observatori del paisatge. Codi 12698