Barraca codi 10470 - BV197 Vallirana

  Baix Llobregat
  Turó d'en Tres - Urbanització Selva Negra Catalana
  Al nord del carrer de Buenos Aires, prop d'un dipòsit
  317m

  Coordenades:

  41.37824
  1.94406
  411703
  4581285
  08295-194
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Dolent
  Enderroc important (coberta i part superior de l'accés).
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 1715701DF1812N
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada a l'est. La seva planta és circular i presenta un portal d'accés rectangular que ha perdut la llinda. De fet es va poder documentar a terra, donat l'enderroc que pateix la part superior de l'estructura. A l'interior es conserva un gran cocó de 50 x 60 x 120 cm, que aprofita un contrafort posterior. La barraca està situada al costat de grans marges amb roques que serveixen de recer. D'un d'aquests marges es d'on parteix el contrafort mencionat.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).