Barraca codi 10193 - BV170 Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer de l'Arboçar, 3 - Urbanització del Mirador
  Dins d'una parcel·la sense edificar, darrera del número 1-3 del mateix carrer
  236m

  Coordenades:

  41.39007
  1.92819
  410392
  4582614
  08295-167
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XX
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 0625053DF1802N
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al nord. La seva planta és rectangular i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana. La coberta compta amb una capa de ciment i està pendent de prendre les mides interiors. No ha estat restaurada.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius. Barraca construïda per en Miquel Vendrell i Font fa 20 anys. Agraïm als propietaris que ens han deixat entrar a casa seva per catalogar-la.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).