Barraca codi 10134 - BV165 Vallirana

  Baix Llobregat
  Masia de can Bogunyà
  Dins la finca de la masia de can Bogunyà, darrera de les instal·lacions del centre caní
  218m

  Coordenades:

  41.36757
  1.93125
  410617
  4580113
  08295-162
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00500001
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada a l'est. La seva planta és de ferradura i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana. A l'interior hi ha un cocó d'arc primitiu i una fornícula. La coberta exterior i el terra de la barraca estan cimentats, i hi ha dos graons de pedra a l'entrada. Presenta un voladís d'uralita que fa les funcions de porxo. En algun moment hi havia hagut una porta. Ha estat restaurada.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).