Balmes del Sunyer de Baix
Tavertet

El Sunyer de Baix
    Emplaçament
    Cal anar al coll de Sapalomera i prendre un camí a mà dreta que passa per sota del puig del Pi. Es troba al final del camí.

42.00152
    2.40764
    450943
    4650115
    08280 - 68
    XIV-XVIII
    En estat ruïnós.
    Patrimoni arqueològic i paleontològic NNSS 2003, zona de protecció especial.
    Sí, CC.AA: 11853
    08280A002000560000JI
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'un gran mas-balma d'uns 25 m de llargada. Els murs són corbs i s'adapten a la cavitat natural.

Es conserven a molta alçada i són fets amb pedra escairada i disposada horitzontalment en sec.

Presenta diverses obertures.

A l'Inventari de Patrimoni Arqueològic de la Generalitat es correspon amb l'Espluga.

La balma va ser objecte de dues intervencions arqueològiques dirigides per Assumpta Serra: la primera, l’any 1987, i la segona, l’any 1994.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Carta Arqueològica. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p. 111.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra (2ª edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 342.

SERRA i CLOTA, A. (1989) Memòria de les prospeccions Medievals a Tavertet: anys 1987 i 1989. Mem. núm.: 480. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

SERRA i CLOTA, A. (1994) Memòria de l'excavació de 1994. Mem. núm.: 1143. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.