Avenc de la Verdor
Vallirana

Fondo de la Verdor - El Lledoner
    Sota la urbanització del Lledoner, en un torrent prop del Fondo del Lledoner

Adriana Geladó Prat

Avenc de 32 metres de desnivell i 39 metres de recorregut, situat en una zona litològica de calcàries. Presenta una boca d'uns 5 x 3 metres aproximats, des de la que s'inicia una curta rampa que enllaça amb un pou de 30 metres de fondària. Aquest pou presenta una serie d'unions per coalescència amb altres pous laterals. Té un procés litogènic força desenvolupat, tot i que bastant deteriorat.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

Tenim notícia de l'exploració d'aquest avenc per una carta escrita pel pare Adeodat Marcet el mes de setembre de 1908, i adreçada a Marià Faura i Sans, paleontòleg i geòleg català. En ella, el religiós dóna compta de la fondària (35 metres), de les característiques descriptives i del nom de l'avenc. Prèviament, tant Faura com Marcet així com en Josep Sells, llenyataire de Vallirana, varen fer un sondeig a la zona dels avencs de l'Ordal, i en concret al de la Verdor.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 2.